Ağbaba’dan sert çıkış: “Aydın’da milli irade gaspı, Malatya’da ağır kamu zararı iddiaları var”

Ağbaba’dan sert çıkış: “Aydın’da milli irade gaspı, Malatya’da ağır kamu zararı iddiaları var”
Spot: CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, basın toplantısında Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı’nın AK Parti’ye geçişini “kirli pazarlık” olarak nitelendirdi; Beyoğlu’ndaki gözaltılar, belediyelerde çifte standart, PKK/Öcalan üzerinden yürütülen süreç iddiaları, memur zam teklifleri, tarım ve deprem sonrası şehir planlaması gibi başlıklarda sert eleştiriler yaptı. Malatya özelinde borç, ihale ve taşınmaz işlemlerine ilişkin çok sayıda yolsuzluk/usulsüzlük iddiası sıraladı.
Aydın polemiği ve “kirli pazarlık” iddiası
Ağbaba, “19 Mart darbe girişimi” ifadesiyle başlattığı değerlendirmesinde, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı’nın AK Parti’ye geçişini hedef aldı:
“Türkiye siyasetinin görebileceği en büyük kirli pazarlığı tüm Türkiye izledi… Aydın halkının iradesi çalınmıştır. Hırsızlığın bir tarafında Recep Tayyip Erdoğan, diğer tarafında Özlem Çerçioğlu vardır.”
Ağbaba, Aziz İhsan Aktaş isimli bir kişinin beyanları üzerinden yürütülen soruşturmalarda CHP’li belediye başkanlarının hedef alındığını, Aydın’daki dosyalara dokunulmadığını iddia etti.
Beyoğlu operasyonları ve “çifte standart” eleştirisi
Sabah saatlerinde Beyoğlu Belediyesiyle ilgili operasyonu hatırlatan Ağbaba, 43 kişinin gözaltına alındığını belirterek şunları söyledi:
“Bu insanlar davet edilse ifade verebilir. Belediye başkanlarını yargılama usulü bellidir. CHP’li belediyelere farklı, AK Partili belediyelere farklı hukuk uygulanıyor.”
“PKK/Öcalan’la barış, CHP’ye savaş” iddiası
Ağbaba, iktidarın bir yandan PKK ve Öcalan’la ‘barış’ arayışı yürütürken diğer yandan CHP’ye ve belediye başkanlarına operasyon yaptığını öne sürdü:
“Öcalan kurucu önderi oluyor, Özgür Özel’e, Ekrem İmamoğlu’na savaş açılıyor. Bu iş böyle yürümez.”
“İBB borsası” iddiası
Ağbaba, partisinin genel başkanının açıklamalarına atıfla, ‘İBB borsası’ dediği bir rüşvet ve şantaj düzeni iddiasını yineledi:
“Bazı isimlerin ‘şu ifadeyi ver, 2 milyon dolar getir seni serbest bıraktıralım’ dediği iddiaları var. İş insanlarına ‘3-5 milyon dolar ver, soruşturmaya sokmayalım’ deniyor.”
MESOTON, Şire Pazarı ve arsa takasları (Manisa/Çeşme/Diyarbakır) iddiaları
Ağbaba, Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’nun gündeme getirdiği dosyaya atıfla; MESOTON üzerinden yapılan Şire Pazarı ve Buğday Pazarı işlemlerini, GEDAŞ’ın 187 dükkân için 1 milyar 990 milyon TL değer biçmesini ve çeşitli illerde arsa takaslarını örnekledi.
“Çeşme’de iki arazinin satış fiyatı 316 milyon TL. Metrekaresi 50 bin liradan hesaplansa 2 milyar 678 milyon TL eder; burada 2 milyar 363 milyon TL kamu zararı var.”
Diyarbakır Kayapınar için de:
“TOKİ/ GEDAŞ 9 bin liraya değer biçiyor, 10 gün sonra aynı yeri 33 bin liraya satıyor; yaklaşık 163 milyon TL kamu zararı var.”
Malatya Büyükşehir’de borç ve alımlar
Ağbaba, Malatya Büyükşehir Belediyesi borçlarına ilişkin çelişkili rakamlar bulunduğunu ileri sürdü:
“Sami Er ‘17,5 milyar borçla aldım’ dedi; sonra 22,7 milyar oldu. Eski başkan ‘Toplam 3,5 milyar’ demişti. 14 milyar TL fark var. Burası Dingonun ahırı mı?”
Ayrıca, mıcır alımında piyasa fiyatı 70 TL/ton iken 265 TL/tondan alım yapıldığı iddiasını paylaştı ve savcıları göreve çağırdı.
Esenlik ve Yeşilkayalar Villaları iddiaları
Ağbaba, Esenlik Gayrimenkul üzerinden “100 milyon değerindeki taşınmazın 23 milyon TL’ye satıldığı” iddiasını hatırlattı; yeni başkanın bunu geri aldığını söyledi. Gedik mevkii Yeşilkayalar Villaları projesinde de ilk alıcılar arasında siyasetçi ve bürokratlar olup olmadığının açıklanmasını istedi:
“Kim 300-400 bin liraya aldı, sonra yüksek kârla sattı? İlk üyeler kim? Eğer ar, namus varsa açıklayın.”
Billboard, Yeşilyurt beton santrali ve YİMPAŞ başlıkları
Cumhurbaşkanı ziyaretlerinde “Hoş geldiniz” afişlerinin bedelini kamunun ödediğini iddia eden Ağbaba, Yeşilyurt Belediyesi’nin beton santralini ‘gider ayak’ sattığını, YİMPAŞ dosyasında Sayıştay raporlarına göre kamu zararı iddialarının olduğunu söyledi.
“Belediye binasını kim yaptı, kaça yaptı? ‘Yüzde 80’ dendiğinde inşaat yüzde 20’ydi.”
Memur zam teklifi tepkisi
2026 ve 2027 dönemleri için açıklanan %10, %6 ve %4’lük zam tekliflerini “hayat pahalılığıyla uyumsuz” bulan Ağbaba:
“Ev kirasına %50, elektriğe ve doğalgaza %25 zam varken memura %6-10 teklif ediliyor. Memur emeklilerine seçim sonrası söz verilen seyyanen zam verilmedi.”
2023 Temmuz’daki 8.077 TL seyyanen ödemenin bugün 18.600 TL’ye çıktığını, memur emeklilerinin cebinden 500 bin TL kayıp oluştuğunu iddia etti.
Tarım: don zararı ve TARSİM/Denizbank
12 Nisan’daki don için komisyon ve ödeme sürecinin uzadığını belirten Ağbaba, 2-3 bin TL’lik ödemelerin masrafları karşılamadığını söyledi.
“Denizbank, TARSİM ödemelerine bloke koyuyordu; açıklamamızdan sonra kaldırmaya başladı. Üreticinin alacağını don sigortasından tahsil etmeye çalışmak vicdansızlıktır.”
Deprem sonrası rezerv alanlar, TOKİ ve şehir merkezi
Ağbaba, rezerv alanlara girişin kısıtlandığını, şehir merkezinin yanlış planlama ile ‘katledildiğini’ savundu. TOKİ teslimlerinde eksikler olduğunu, oturma oranlarının düşük kaldığını, 200 m² dükkânın 14 m²’ye, 60 m²’nin 8 m²’ye düşürüldüğünü iddia etti.
Altyapı ve ulaşım eleştirileri
Malatya’da yol ve altyapı sorunlarının sürdüğünü belirten Ağbaba, Beylerderesi Viyadüğü–Elazığ Caddesi hattında toz-toprak içinde bir kent manzarası olduğunu söyledi:
“Depremin üzerinden 2,5 yıl geçti; ‘ben bilirim’ diyenler sınıfta kaldı.”
Ağbaba’nın Malatya’da dile getirdiği başlıca yolsuzluk/usulsüzlük iddiaları (özet)
-
Belediye borçları: 17,5 milyar TL → 22,7 milyar TL iddiası; eski yönetimin “3,5 milyar TL” açıklamasıyla 14 milyar TL fark.
-
Mıcır alımı: Piyasada 70 TL/ton iken 265 TL/tondan alım yapıldığı iddiası.
-
Esenlik Gayrimenkul: 100 milyon TL değerindeki taşınmazın 23 milyon TL’ye satılması ve sonradan geri alınması iddiası.
-
Yeşilkayalar Villaları (Gedik): 110 villada ilk alıcılar arasında siyasetçi/bürokrat olup olmadığının açıklanması çağrısı; düşük bedelle alım, yüksek kârla satış iddiası.
-
Billboard/afiş giderleri: Cumhurbaşkanı ziyaretlerinde kamu kaynaklarıyla karşılandığı iddiası.
-
Yeşilyurt beton santrali: “Gider ayak satış” iddiası.
-
YİMPAŞ dosyası: Sayıştay raporlarına göre kamu zararı iddiası.
-
Belediye hizmet binası: İhale ve maliyet şeffaflığı talebi; ilerleme oranına dair çelişkiler iddiası.
-
MESOTON/Şire Pazarı–Buğday Pazarı ve arsa takasları: GEDAŞ’ın 187 dükkânı 1,99 milyar TL değerlemesi; Çeşme’de iki arsa 316 milyon TL’ye satıldı iddiası ve yaklaşık 2,363 milyar TL kamu zararı hesaplaması; Diyarbakır Kayapınar için 9 bin TL → 33 bin TL değer farkı ve yaklaşık 163 milyon TL kamu zararı iddiası.